Decydując się na kupno dobrej jakości noża warto zdobyć wiedzę, jak o niego dbać. Większość noży wysokiej jakości ma dożywotnią gwarancję producenta – tak jak na przykład nóż Ka-Bar The Legend, ale warto o niego dbać, żeby jego dobra jakość nie malała z czasem.
Jak dbać o nóż?
Trzymanie ostrości noża zależne jest od rodzaju stali i procesu hartowania. Im twardsza stal, tym dłużej trzyma ostrość, ale też trudniej ją naostrzyć. Twardość zależy również od zawartości węgla w stopie. Co do zasady, więcej węgla to wyższa twardość, ale ma to swoją cenę. Noże z wysoką zawartością węgla stają się kruche i po upadku mogą się wyszczerbić lub pękać.
Z kolei stal o większej zawartości węgla łatwiej rdzewieje i wymaga dużego dbania o nią (nie lubi kwasów i wilgoci). Z uwagi na kruchość nie nadaje się do krojenia i rżnięcia twardych materiałów, a praca z nimi wymaga większej siły nacisku itd.
Samo dbanie o nóż można zawrzeć w krótkim zdaniu: nóż zawsze musi być czysty, suchy i naostrzony. Pamiętaj jednak, że nóż to nie tylko ostrze, a także rękojeść – niemniej ważna.
Ostrze
Regularne ostrzenie jest najważniejszym zabiegiem pielęgnującym nóż. Nawet wyróżniające się ostrością noże wojskowe wymagają częstego powtarzania tej czynności. O prawidłowych sposobach ostrzenia dowiesz się poniżej.
Po korzystaniu z ostrza, należy dokładnie je umyć i wysuszyć. Zawilgotniały metal szybciej poddaje się procesowi korozji, np. rdzewieniu. Nie potrzebujesz do tego specjalnych specyfików. Płyn do naczyń, miękka gąbka i woda wystarczą.
W razie potrzeby możesz użyć smaru syntetycznego do noży. Przetarcie go 2 razy w roku dodatkowo zabezpiecza ostrze przed zniszczeniem.
Rękojeść
Sposoby dbania o rękojeść zależą od materiału jej wykonania. Rękojeść noża Ka-Bar The Legend wymaga delikatnego traktowania, ponieważ jest wykonana ze skóry bawolej. Do jej czyszczenia także wystarczy lekko wilgotna szmatka lub gąbka.
osób kupiło w ciągu ostatnich 48h!
- Stalowe ostrze stałe
- Długość ostrza: 178 mm
Nie należy za to stosować środków nabłyszczających, ponieważ ten rodzaj materiału nie wymaga nabłyszczania, które całkowicie odmieniło by jego charakter. Z resztą do innych środków też podejdź ostrożnie – nawet te bezbarwne mogą zmienić kolor skóry lub jej strukturę.
Kabura
Aby kabura mogła jak najdłużej pełnić swoją funkcję, czyli chronić nóż, musisz dbać również o nią. The Legend posiada kaburę ze skóry bawolej, o której pielęgnacji wspomnieliśmy w poprzednim akapicie.
Pamiętaj, żeby nieużywany nóż zawsze chować do etui.
Jak naostrzyć nóż wojskowy Ka-Bar?
Kąt ostrzenia jest zawsze taki, w jaki został naostrzony nasz nóż w czasie produkcji. W przypadku Ka-Bar Legend jest to około 20-25 stopni. Ostrząc nóż musisz , żeby nie zniweczyć swojej pracy.
Do ostrzenia potrzebna jest zwykle ostrzałka. Te najbardziej podstawowe to dwa pałąki ułożone w literę V. Niestety zdzierają one ostrze, ponieważ cała powierzchnia noża ulega czasowemu zmniejszeniu i sprawiają, że nóż szybciej się zużywa. Sama efektywność ostrzenia też jest gorsza, ponieważ cała wkładana siła oddziałuje na jeden kierunek i “rwie” ostrze.
Bardziej zaawansowane ostrzałki są w formie ruchomej rolki, która kręcąc się piłuje samo ostrze pod kątem w dwóch płaszczyznach (na płasko i od góry). W tym przypadku siła rozkłada się na dwie płaszczyzny i rolka ostrzy płynnie, nie zdzierając warstwy noża.
Jaki rodzaj materiału ostrzałki do noża? Podstawowe to: powłoka diamentowa, kamień i ceramika. Występują też osełki stalowe.
Przy ostrzałkach kamiennych ważny jest dobór stopnia gradacji kamienia, czyli grubości i wielkości cząsteczek. Do mocno zużytych, tępych noży używa się niskiej gradacji, np. 300, 600 lub 800, czyli takich, które mają spore cząsteczki i szybciej piłują tępe noże.
Wyższa gradacja kamienia (czyli też więcej drobnych cząsteczek) gwarantuje szlif. Wysoką i dostępną dla przeciętnego użytkownika ostrość zapewnia na przykład gradacja 1000/1200. Profesjonaliści do wykończenia korzystają z gradacji 2000/3000. Jeszcze wyższe praktycznie polerują ostrze.
Znaną praktyką specjalistów jest wykańczanie procesu ostrzenia na skórzanym pasku.
Po wyborze odpowiedniej ostrzałki, należy zadbać o technikę ostrzenia. Ostrze prowadź równomiernie i zwykle pod kątem 20 stopni, aby ostrze rónomiernie się zużywało. Na szczęście do tej trudnej techniki tworzone są specjalne prowadnice, które wymuszają zachowanie odpowiedniego kąta chwytu noża.
Ostrzenie noża – absolutna podstawa
Ostrzenie noża jest podstawą jego pielęgnacji i nie tylko.
Odpowiednio naostrzony nóż jest też wygodniejszy w pracy. Cięcie nim gwarantuje, że opracowywany kawałek materiału nie zostanie poszarpany lub oderwany, a precyzyjnie odcięty.
Niepotrzebnie pomija się kwestie bezpieczeństwa użytkowania noża. O dziwo ostry nóż jest bezpieczniejszy! Praca z nim wymaga włożenia mniejszej siły, a dzięki ostrej krawędzi minimalizuje się też ryzyko ześlizgnięcia się noża z powierzchni i zranienia.
Całe życie źle dbałem o swoje noże i zawsze się denerwowałem że szybko się zużywały. Dzięki artykułowi Spy shop w końcu dowiedziałem się jak poprawnie zachowywać swoje skarby, tak aby były jak najdłużej ostre.
Odkąd zostałem profesjonalnym kucharzem, zdaje sobie sprawę z tego jak ważne jest naostrzenie i dbanie o swoje noże. Aby potrawa miała odpowiednią teksturę, cięcia muszą być precyzyjne i gładkie, a nie „szarpane”. Okiem specjalisty, artykuł został napisany bardzo starannie.
Jako myśliwy z zawodu, zgadzam się z innymi komentarzami. Ostry nóż, to jedna z najważniejszych rzeczy. Przy skórowaniu tępy nóż popsułby tylko materiał i uczynił go bezużytecznym, a cała moja praca poszłaby na marne. Artykuł jak najbardziej aktualny, polecam wszystkim osobą, które posługują się nożami zawodowo czy amatorsko.