Jak dbać o nóż? Odpowiadamy na przykładzie kultowego Ka-Bar The Legend

Decydując się na kupno dobrej jakości noża warto zdobyć wiedzę, jak o niego dbać. Większość noży wysokiej jakości ma dożywotnią gwarancję producenta – tak jak na przykład nóż Ka-Bar The Legend, ale warto o niego dbać, żeby jego dobra jakość nie malała z czasem.

Jak dbać o nóż?

Trzymanie ostrości noża zależne jest od rodzaju stali i procesu hartowania. Im twardsza stal, tym dłużej trzyma ostrość, ale też trudniej ją naostrzyć. Twardość zależy również od zawartości węgla w stopie. Co do zasady, więcej węgla to wyższa twardość, ale ma to swoją cenę. Noże z wysoką zawartością węgla stają się kruche i po upadku mogą się wyszczerbić lub pękać.

Z kolei stal o większej zawartości węgla łatwiej rdzewieje i wymaga dużego dbania o nią (nie lubi kwasów i wilgoci). Z uwagi na kruchość nie nadaje się do krojenia i rżnięcia twardych materiałów, a praca z nimi wymaga większej siły nacisku itd.

Samo dbanie o nóż można zawrzeć w krótkim zdaniu: nóż zawsze musi być czysty, suchy i naostrzony. Pamiętaj jednak, że nóż to nie tylko ostrze, a także rękojeść – niemniej ważna.

Ostrze

Mezczyzna ostzry noz

Regularne ostrzenie jest najważniejszym zabiegiem pielęgnującym nóż. Nawet wyróżniające się ostrością noże wojskowe wymagają częstego powtarzania tej czynności. O prawidłowych sposobach ostrzenia dowiesz się poniżej.

Po korzystaniu z ostrza, należy dokładnie je umyć i wysuszyć. Zawilgotniały metal szybciej poddaje się procesowi korozji, np. rdzewieniu. Nie potrzebujesz do tego specjalnych specyfików. Płyn do naczyń, miękka gąbka i woda wystarczą.

W razie potrzeby możesz użyć smaru syntetycznego do noży. Przetarcie go 2 razy w roku dodatkowo zabezpiecza ostrze przed zniszczeniem.

Rękojeść

Sposoby dbania o rękojeść zależą od materiału jej wykonania. Rękojeść noża Ka-Bar The Legend wymaga delikatnego traktowania, ponieważ jest wykonana ze skóry bawolej. Do jej czyszczenia także wystarczy lekko wilgotna szmatka lub gąbka.

Nie należy za to stosować środków nabłyszczających, ponieważ ten rodzaj materiału nie wymaga nabłyszczania, które całkowicie odmieniło by jego charakter. Z resztą do innych środków też podejdź ostrożnie – nawet te bezbarwne mogą zmienić kolor skóry lub jej strukturę.

Kabura

Osoba trzyma noz wojskowy

Aby kabura mogła jak najdłużej pełnić swoją funkcję, czyli chronić nóż, musisz dbać również o nią. The Legend posiada kaburę ze skóry bawolej, o której pielęgnacji wspomnieliśmy w poprzednim akapicie.

Pamiętaj, żeby nieużywany nóż zawsze chować do etui.

Jak naostrzyć nóż wojskowy Ka-Bar?

Infografika jak dbac o noz odpowiadamy na przykladzie kultowego ka bar the legend 1

Kąt ostrzenia jest zawsze taki, w jaki został naostrzony nasz nóż w czasie produkcji. W przypadku Ka-Bar Legend jest to około 20-25 stopni. Ostrząc nóż musisz , żeby nie zniweczyć swojej pracy.

Do ostrzenia potrzebna jest zwykle ostrzałka. Te najbardziej podstawowe to dwa pałąki ułożone w literę V. Niestety zdzierają one ostrze, ponieważ cała powierzchnia noża ulega czasowemu zmniejszeniu i sprawiają, że nóż szybciej się zużywa. Sama efektywność ostrzenia też jest gorsza, ponieważ cała wkładana siła oddziałuje na jeden kierunek i “rwie” ostrze.

Bardziej zaawansowane ostrzałki są w formie ruchomej rolki, która kręcąc się piłuje samo ostrze pod kątem w dwóch płaszczyznach (na płasko i od góry). W tym przypadku siła rozkłada się na dwie płaszczyzny i rolka ostrzy płynnie, nie zdzierając warstwy noża.

Jaki rodzaj materiału ostrzałki do noża? Podstawowe to: powłoka diamentowa, kamień i ceramika. Występują też osełki stalowe.

Przy ostrzałkach kamiennych ważny jest dobór stopnia gradacji kamienia, czyli grubości i wielkości cząsteczek. Do mocno zużytych, tępych noży używa się niskiej gradacji, np. 300, 600 lub 800, czyli takich, które mają spore cząsteczki i szybciej piłują tępe noże.

Wyższa gradacja kamienia (czyli też więcej drobnych cząsteczek) gwarantuje szlif. Wysoką i dostępną dla przeciętnego użytkownika ostrość zapewnia na przykład gradacja 1000/1200. Profesjonaliści do wykończenia korzystają z gradacji 2000/3000. Jeszcze wyższe praktycznie polerują ostrze.

Znaną praktyką specjalistów jest wykańczanie procesu ostrzenia na skórzanym pasku.

Po wyborze odpowiedniej ostrzałki, należy zadbać o technikę ostrzenia. Ostrze prowadź równomiernie i zwykle pod kątem 20 stopni, aby ostrze rónomiernie się zużywało. Na szczęście do tej trudnej techniki tworzone są specjalne prowadnice, które wymuszają zachowanie odpowiedniego kąta chwytu noża.

Ostrzenie noża – absolutna podstawa

Mezczyzna ostzry noz w restauracji

Ostrzenie noża jest podstawą jego pielęgnacji i nie tylko.

Odpowiednio naostrzony nóż jest też wygodniejszy w pracy. Cięcie nim gwarantuje, że opracowywany kawałek materiału nie zostanie poszarpany lub oderwany, a precyzyjnie odcięty.

Niepotrzebnie pomija się kwestie bezpieczeństwa użytkowania noża. O dziwo ostry nóż jest bezpieczniejszy! Praca z nim wymaga włożenia mniejszej siły, a dzięki ostrej krawędzi minimalizuje się też ryzyko ześlizgnięcia się noża z powierzchni i zranienia.

Adrianna Osiewala
Pasjonatka pracy z treścią, a prywatnie opiekunka suni ze schroniska - Neli. W zawodzie stawiam na szczegółowe poznanie tematu, prosty język tekstu i minimum trzy kubki kawy.
error: Treści są zabezpieczone!